CEAMET
Valencià
Castellano
Sistema de vigilància de la radiació ultravioleta (UV) a la Comunitat Valenciana

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana i l'àrea de Meteorologia i Dinàmica de Contaminants de la Fundació CEAM han desenvolupat un sistema de vigilància de la radiació UV a la Comunitat Valenciana. Diàriament s'elaboren previsions de l'índex UV a la Comunitat Valenciana per als pròxims tres dies. També s'aporta informació addicional sobre la radiació UV, els seus efectes sobre l'home i algunes mesures de prevenció.

Mapa de l'índex UVI previst (amb nuvolositat)
×

Previsió UVI hui

×

Previsió UVI demà

×

Previsió UVI demà passat


Hui Demà Passat demà
Prat de Cabanes
Aras de los Olmos
València
Dénia
Torrevieja
Polsa sobre el número per a veure l'evolució diària de l'UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
Prat de Cabanes
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
>
×
Previsió UVI
×
Previsió UVI
Sobre la radiació ultravioleta
La radiació ultravioleta és una part de l'espectre electromagnètic (Figura 1). Es poden distingir tres zones, definides en funció dels efectes que produïx sobre els sers vius:
UVC (100-280 nm)
UVB (280-315 nm)
UVA (315-400 nm)
Afortunadament, la radiació UVC solar és totalment absorbida per l'atmosfera, ja que en cas contrari no seria possible la vida en la Terra. La part corresponent a la UVB és la que més afecta els éssers vius encara que tan sols un 10% arriba a la superfície terrestre. El restant 90% és absorbit per l'ozó atmosfèric. La radiació UVA arriba majoritàriament al sòl i també desencadena efectes biològics encara que per a dosi molt majors que la radiació UVB. Per tant, la radiació solar ultravioleta que arriba a la superfície terrestre està composta principalment per radiació UVA i una xicoteta proporció de radiació UVB. La principal font d'exposició de la radiació UV és el Sol, encara que també hi ha altres fonts artificials usades en la indústria o el comerç com els llums de bronzejat.
Més informació sobre la radiació ultravioleta
Sobre l'índex UV
Diverses institucions internacionals com l'Organització Meteorològica Mundial (WMO), l'Organització Mundial de la Salut (WHO), el Programa Mediambiental de Nacions Unides (UNEP) i la Comissió Internacional de Protecció de la Radiació No Ionitzant (ICNIRP) han acordat definir i estandarditzar un senzill índex basat en la radiació ultravioleta eritemàtica (UVER): l'índex UV. L'índex UV es calcula multiplicant la UVER per 40 i arredonint al nombre enter més pròxim i s'interpreta d’acord amb la classificació donada en la taula adjunta. En la predicció es proporciona el valor de l'índex UV màxim que coincidix amb l'índex UV al migdia per a cels clars. En cas de dies ennuvolats el valor de l'índex UV seria menor.
Més informació sobre l'índex UV


Comparteix aquesta página