Home

CEAM

Programes Inv.

Projectes

Servicis

Publicacions

Contacte

ACTUALITAT    

ACCESSOS I SITUACIÓ

 

PERFIL DE CONTRACTANT

 

OFERTES D'OCUPACIÓ

 

PREMSA

 

VENDA DE LLIBRES

 

AVÍS LEGAL

 

@CEAM

 

 

Novembre de 2017

Visita d'Alumnes de Màster de la Universitat de València.

Els alumnes del Màster en Contaminació i Toxicologia Ambientals de la Universitat de València han visitat la Fundació CEAM per a conéixer les seues instal·lacions i la seua activitat. Han visitat els laboratoris de dosimetria i EUPHORE i s'han familiaritzat amb l'ús d'alguns equips per a realitzar mesures ecofisiològiques que són importants per als seus estudis. 

Investigadors de la Fundació CEAM participen com a professors de l'esmentat Màster des de l'any 2008, dirigint treballs de final de màster a diversos alumnes cada any. El centre també s'oferix als estudiants per a realitzar pràctiques d'empresa.


El Pla d'Igualtat de CEAM rep el visat de la Generalitat Valenciana.

Al Novembre de 2017 va ser aprovat, per la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, el Pla d'Igualtat de la Fundació CEAM. Per eixe motiu se'ns va concedir el visat i el segell "Fent Empresa. Iguals en Oportunitats" . L'obtenció d'esta certificació és un indicador que CEAM està compromesa amb l'establiment i desenrotllament de polítiques que integren la igualtat de tracte i oportunitats entre hòmens i dones.

 

En la Fundació CEAM sempre s'ha respectat i promogut el principi d'igualtat d'oportunitats i de tracte entre dones i hòmens, i s'ha treballat per a garantir la igualtat entre ambdós sexes.


Conferència del Dr. Millán Millán Muñoz en l'acte de presentació de la nova Càtedra DAM.

Depuración de Aguas del Mediterráneo – DAM i la Universitat de València organitzen l'acte de presentació de la nova Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual. L'objectiu de la Càtedra és promoure activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària, orientades cap al coneixement i difusió de la gestió i la recuperació de recursos de l'aigua residual.

Un dels reptes més importants de la Càtedra serà aconseguir que, tant en el sector industrial com en la societat en general, les aigües residuals no es conceben com un mer residu de què hàgem de desfer-nos sinó com una font de recursos (aigua, energia i fertilitzants, entre altres) d'enorme valor econòmic i ambiental. L'acte de presentació comptarà amb la col·laboració del Dr. Millán Millán Muñoz, director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani – CEAM, que ens oferirà una conferència magistral sobre el El Cicle de l'Aigua en la Península Ibèrica i Conca Mediterrània Occidental: Claus i Pistes Sobre la Situació Actual.
S'agraïx omplir el següent formulari per a realitzar la inscripció.

Invitació:

Enlace: http://efiaqua.feriavalencia.com/presentacion-la-catedra-dam/


Octubre de 2017

   X Seminario Agroecología, Cambio Climático y Agroturismo. 19-20 de octubre 2017,Orihuela (Alicante).

TRÍPTICO          PROGRAMA  


Setembre de 2017

 

  Investigadors del CEAM estretixen la col·laboració sobre contaminació atmosfèrica amb Xina

El CEAM ha continuat en 2017 la col·laboració amb el Research Center for Eco-Environmental Sciences (RCEES) de l'Acadèmia de Ciències Xina gràcies a l'estada d'un investigador del CEAM en l'esmentat centre. El RCEES és un institut de referència a Àsia sobre la temàtica dels efectes de la contaminació atmosfèrica sobre els cultius i vegetació natural. 

La col·laboració del CEAM amb el grup del Dr. Zhaozhong Feng del RCEES va començar l'any 2013 i des de llavors s'han realitzat nombrosos estudis conjuntament que han sigut publicats en revistes internacionals com Plant, Cell and Environment, STOTEN o Environmental Pollution. Estos estudis inclouen tant treballs de síntesi aplicant tècniques de metaanàlisi com investigacions sobre les respostes de diversos tipus de plantes enfront de l'ozó en condicions controlades. 

Cal destacar que el RCEES disposa des d'enguany d'un sistema de fumigació amb ozó a cel obert (O3 FACE), un tipus d'instal·lació de les quals hi ha molt poques al món. Els resultats d'estos estudis són rellevants per a l'avaluació de riscos per ozó en la vegetació i per al desenrotllament de polítiques de protecció de la vegetació enfront d'este contaminant. 

La col·laboració CEAM-RCEES també ha contribuït a aplicar a Àsia les metodologies europees de referència per a l'estimació dels riscos de la vegetació basades en els fluxos d'ozó.

Foto: Visita del Dr. Calatayud (CEAM, primer per l'esquerra) a l'O3 FACE del Dr. Feng (RCEES, tercer per l'esquerra)


Menors impactes de l'ozó en zones subtropicals que els estimats per models globals

Estació experimental d'OTCsdel RCEES

Un estudi de síntesi liderat pel RCEES (CAS, Xina) en el que participa el CEAM conclou que els models globals sobreestimen els impactes de l'ozó en àrees dominades per espècies de fulla ample perenne (EBL). Després d'analitzar els resultats de 71 estudis per mitjà d'un metaanálisis, s'ha observat que la sensibilitat a l'ozó de les EBL d'estes espècies, dominants en algunes zones subtropicals, és menor que el de les espècies caducifòlies de zones temperades en què es basen les estimacions dels models. 

Atés que les EBL es troben àmpliament representades també en zones tropicals i mediterrànies, estes noves dades són rellevants per a una futura reavaluació dels impacte de l'ozó en l'assimilació de carboni i en la producció de biomassa dels boscos a nivell global.

L'article, publicat en la revista Plant, Cell and Environment, es pot consultar en: http://rdcu.be/vvfN


Juny de 2017

 

  Menor impacte de l'ozó en condicions d'estrés hídric

El CEAM ha publicat un estudi sobre els efectes de l'ozó en el xop en condicions d'estrés hídric. L'estudi ha sigut liderat pel RCEES (CAS, Xina) i col·labora també el CNR (Itàlia). Es preveu que els nivells de fons d'ozó troposfèric continuen augmentant en el futur i que en paral·lel augmenten els episodis d'estrés hídric. El xop és un cultiu arbori de gran importància a nivell mundial. 

Els resultats obtinguts  mostren que els efectes negatius exclusivament deguts a l'ozó sobre la fotosíntesi i la producció de la biomassa en els xops es veuen reduïts baix condicions d'estrés hídric. Estos resultats tenen rellevància en el marc de l'establiment de nivells crítics d'ozó per a la protecció d'este cultiu i per a la modelització dels efectes de l'ozó en el context del canvi climàtic.

Gao, F., Catalayud, V., Paoletti, E., Hoshika, Y., Feng, Z. (2017). Water stress mitigates the negative effects of ozone on photosynthesis and biomass in poplar plants. Environmental Pollution 230. 268-279.

http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2017.06.044


Nou estudi sobre les relacions dosi-respostes de l'ozó en xop.

En un estudi liderat pel RCEES (CAS, Xina) i en el que participa el CEAM, s'han investigat els impactes de l'ozó en dos varietats de xop. Es conclou que l'ozó afecta més la fotosíntesi que a la morfologia dels fulles i que la biomassa. S'han establit funcions dosis respostes per als diversos paràmetres, que seran d'utilitat per a l'avaluació dels riscos per ozó en xop.

Shang, B., Feng, Z., Li, P., Yuan, X., Xu, Y.,Calatayud, V., (2017). "Ozone exposure- and flux-based response relationships with photosynthesis, leaf morphology and biomass in two poplar clones." Sci Total Environ 603-604, 185-195.

http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2017.06.083


Intercanvi d'experiències en restauració amb la Universitat Catòlica de Santiago de Xile.  

El proppassat 15 i 16 de juny ens ha visitat Eduardo Arellano, investigador del departament d'Ecologia Aplicada i Sostenibilitat de la Universitat Catòlica de Santiago de Xile.

Nota de premsa:


La Càtedra Kiwa-UPV oferix una conferència sobre canvi climàtic a càrrec de D. Millán Millán.  

La Càtedra Kiwa-UPV oferix una conferència sobre canvi climàtic a càrrec de D. Millán Millán.La.La Cátedra Kiwa-UPV celebra el seu acte inaugural amb la conferència de D. Millán Millán, actual director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), titulada “Els Usos del Sòl i el Canvi Climàtic Estem a temps de revertir-ho?”.

La conferència tindrà lloc en el Saló de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (EAMN), pertanyent a la Universitat Politècnica de València (UPV), el divendres, 16 de juny, a les 9:45 hores.Horas.

Millán Millán parlarà d'una greu causa del canvi climàtic, silenciada per resultar incòmoda. Es tracta dels intensos canvis d'ús del sòl que, en el cas de la Comunitat Valenciana, han suposat una forta urbanització del litoral, un canvi en els sistemes de reg i la desforestació dels boscos de l'interior. Estos canvis han alterat el cicle hidrològic, provocat sequeres i fenòmens climatològics extrems cada vegada més freqüents.


  Projecte Europeu PHOTOCITYTEX: esdeveniment final el 9 de juny de 2017 en Quart de Poblet  


Abril de 2017

Visita del Dr. Hugh Saffordl, investigador de l'USDA-Forest Service Pacific Southwest Regió, per a intercanviar experiències de prevenció d'incendis i restauració aplicades a Califòrnia i la Comunitat Valenciana.

Amb motiu de la visita realitzada per l'investigador de l'USDA-Forest Service Pacific Southwest Regió per a estudiar els protocols de restauració aplicats a la Comunitat Valenciana, s'ha celebrat una trobada amb tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, CIEF i CEAM per a intercanviar experiències de prevenció d'incendis i restauració aplicades a Califòrnia i la Comunitat Valenciana.

Un resum de la presentació realitzada per Hugh Safford pot descarregar-se en el següent enllaç:


Workshop "NanoMONITOR 1st Stakeholders’ day". 4 April 2017. Valencia, Spain

Info:    Programa:


Març de 2017

El Director Emérito del CEAM, Millán Millán Muñoz, recibió durante los días 24 y 25 de Marzo a un equipo dirigido por John D. Liu, documentalista de la televisión norteamericana CBS y del Banco Mundial.

El motivo de su visita ha sido la grabación de un documental sobre la relación entre la modificación del entorno natural por la mano del hombre y sus consecuencias sobre el clima de la zona. En concreto, la cuenca del Mijares podría resultar un ejemplo ilustrativo de cómo la transformación agrícola y forestal a lo largo de la reciente historia ha podido afectar al desarrollo habitual de los ciclos de tormentas, y con ello al régimen pluviométrico normal de la cuenca. Esta circunstancia podría mostrar similitudes con otros procesos más intensos que se han producido en otras zonas del planeta y que han determinado cuadros agudos de desertificación. 

Es en este punto donde la experiencia que la Fundación CEAM ha venido atesorando como fruto de los trabajos realizados en el ámbito de la Comunidad Valenciana, tanto en lo que se refiere a la dinámica atmosférica como a la gestión forestal, podrían contribuir al diseño de estrategias correctivas de estos procesos de degradación ambiental, en muchos casos derivados de la alteración de la íntima y compleja relación entre usos/gestión del suelo y el ciclo hídrico.

John D. Liu, es documentalista de la televisión norteamericana CBS, así como de las actuaciones del Banco Mundial en relación a varios de sus programas de restauración de ecosistemas en China y otros países de África y Asia.


Newsletter Nº4 - Proyecto europeo CASCADE [GA283068]

Es descriuen les activitats de l'últim any del projecte CASCADE ("Catastrophic shifts in drylands: how can we prevent ecosystem degradation?") del 7ª Programa Marco d'Investigació de la Comissió Europea,  i els resultats més rellevants que han permés identificar processos i factors de degradació, i alternatives de restauració, dels ecosistemes terrestres en els països de la Conca Mediterrània. 


Entrevista en UMH Sapiens. Portal sobre divulgació científica de la Universidat Miguel Hernández


Newsletter Nº2 - Proyecto VERSUS [CGL2015-67466-R (MINECO/FEDER)]

The VERSUS team is very pleased to launch the second issue of the VERSUS Newsletter

VERSUS is the spanish acronym for the research project "Improvement of surveillance and forecasting regional systems of atmospheric risks. Assessing the role of changes in land-use in the accumulation and feedback of water vapor and pollutants over the Mediterranean", funded by the Spanish Ministry of Science and Technology, through the research project CGL2015-67466-R and co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF), by the Conselleria de Cultura (Generalitat Valenciana, SPAIN) research project “DESESTRES”-- PROMETEOII/2014/038 and by the Generalitat Valenciana (Spain).

In this second newsletter you will find some of the main activities done during the first six months of the project (instrumental deployment, collaboration agreements, first outcomes, etc.).

Please do not hesitate to contact us (joseluis@ceam.es) if you are interested in receiving more news from the VERSUS project directly to your email account.


Publicació de l'article Recreating sink àrees on semiarid degraded slopes by restoration en la revista "Land Degradation & Development" (Impact Factor 8.145)

En l'article Recreating sink àrees on semiarid degraded slopes by restoration, per David Fuentes, Athanasios Smanis i Alejandro Valdecantos de la revista Land Degradation & Development (factor d'impacte 8.145, primera en el rànquing de la categoria Soil Science), s'avalua l'impacte sobre els microllocs de tècniques de plantació simples que modifiquen la disponibilitat de nutrients, la generació i captació d'escolament, i la infiltració i conservació d'aigua. 

L'estudi demostra que els clots de plantació implementats amb pous secs i xicotetes làmines impermeables actuen com a engolidors recreant el paper dels pegats de vegetació en la conservació de recursos. Així mateix, les tècniques assajades milloren el desenrotllament dels individus plantats de Olea europaea, si bé l'efectivitat de les tècniques depén de certes propietats de l'ecosistema a restaurar com el patró espacial de la vegetació o la composició de la mateixa.

 L'estudi també posa de manifest que en ecosistemes Mediterranis semiáridos els beneficis de la millora de les condicions nutricionals només s'obtenen per damunt d'un mínim de disponibilitat hídrica.

doi: 10.1002/ldr.2671.


Febrer de 2017

Reunió de coordinació final del projecte CASCADE i Fòrum de Polítiques de Gestió d'Ecosistemes

Entre els dies 21 i 23 de febrer de 2017 ha tingut lloc en Matera (Itàlia) l'última reunió de coordinació plenària del projecte CASCADE (Catastrophic shifts in drylands: how ca we prevent ecosystem degradation?). Durant estes jornades s'han presentat els resultats més recents dels diferents paquets de treball, s'ha avançat en l'elaboració de documents de síntesi del projecte, i s'ha organitzat el treball fins al final del projecte.

 Així mateix, es van ultimar els detalls per a la realització del Fòrum de Polítiques de Gestió que va tindre lloc el dia 24. La jornada va comptar amb la participació, a més de membres del consorci del projecte, de representants d'organismes internacionals (UNCCD i FAO) així com de responsables de l'Administració i usuaris locals dels cinc països en què s'han desenrotllat els treballs de camp del projecte (Portugal, Itàlia, Xipre, Grècia i Espanya). 

Més informació en http://www.cascade-project.eu/policymeeting


Nova estació de referència GNSS (Global Navigation Satellite System), dins de la xarxa ERVA

La Fundació CEAM i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), junt amb la col·laboració de l'Observatori Astronòmic d'Aras de los Olmos, de la Universitat de València, han posat en funcionament una nova estació de referència GNSS (Global Navigation Satellite System), dins de la xarxa d'Estacions de Referència de València (ERVA).

Referència en el Blog Institut Cartogràfic Valencià


Participació en “MEDECOS XIV International Conference & XIII AEET Meeting”

El CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani) ha participat en el “MEDECOS XIV International Conference & XIII AEET Meeting” que esta  edició s'ha celebrat  a Sevilla entre el 31 de gener i el 4 de febrer.

MEDECOS és una conferència internacional organitzada per ISOMED, la Societat Internacional d'Ecologia del Mediterrani, l'objectiu de la qual és reunir a la comunitat científica en l'àrea dels ecosistemes de tipus mediterrani (MTE). El  principal objectiu d'esta conferència és conéixer les similituds i diferències sobre com funcionen, canvien i evolucionen els ecosistemes mediterranis.

Els orígens de MEDECOS es remunten a març de 1971, quan un grup internacional de científics es va reunir en Valdivia, Xile, per a discutir el seu treball sobre els ecosistemes mediterranis. MEDECOS s'ha celebrat cada 3-4 anys en diferents llocs de les zones mediterrànies del món (Conca Mediterrània, SO Austràlia, Califòrnia, Xile Central i la Regió del Cap a Sud-àfrica).

Davall el títol de "Human-driven scenarios for evolutionary and ecological changes " este esdeveniment ha reunit prestigiosos investigadors i investigadores, així com estudiants de doctorat de tot el món en el camp de l'ecologia terrestre.  S'han presentat  272 comunicacions orals (distribuïdes en 8 sessions i 22 simposis temàtics) i 168 postllis.

Elicerio Luís Pérez Ferrándiz (del Programa d'Investigació Forestal) va participar en el simposi “Resilience and criticality in Mediterranean ecosystems ” amb una comunicació oral davall el títol de “Predicted longer and drier summer drives critical changes in vegetation recovery after fire in Mediterranean basin shrublands ”, on es van mostrar els resultats previs de la investigació que s'està desenrotllant en relació a la resposta de la vegetació post incendi baix condicions de sequera induïda.

Per a més informació es pot visitar la web del congrés i descarregar el seu llibre d'actes en:

http://www.medecos-aeet-meeting2017.es/ABSTRACT_BOOK_421_p.htm


Gener de 2017

Llançament del projecte europeu d'infraestructures d'investigació de cambres de simulació atmosfèrica: EUROCHAMP-2020

La setmana passada es van reunir a París, més de cinquanta científics europeus, entre els que figuren biòlegs, físics i químics atmosfèrics procedents de més de 10 països, per a la reunió d'inici del projecte d'infraestructures per a investigació EUROCHAMP-2020 (atmospheric simulation chambers research infrastructure EUROCHAMP-2020: looking beyond 2020), del programa Horizon 2020, i que reunix les cambres de simulació atmosfèrica més avançades d'Europa, entre les que s'inclou la cambra de simulació atmosfèrica EUPHORE de la Fundació CEAM

Més detalls:


Newsletter Nº1 - Proyecto VERSUS [CGL2015-67466-R (MINECO/FEDER)]

The VERSUS team is very pleased to launch the first issue of the VERSUS Newsletter

VERSUS is the spanish acronym for the research project "Improvement of surveillance and forecasting regional systems of atmospheric risks. Assessing the role of changes in land-use in the accumulation and feedback of water vapor and pollutants over the Mediterranean", funded by the Spanish Ministry of Science and Technology, through the research project CGL2015-67466-R and co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF), by the Conselleria de Cultura (Generalitat Valenciana, SPAIN) research project “DESESTRES”-- PROMETEOII/2014/038 and by the Generalitat Valenciana (Spain).


Desembre de 2016

Convocatòria Juan de la Cierva del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d¡Innovació 2013-2016

Cerquem una candidatura per a sol·licitar un contracte postdoctoral en la convocatòria Juan de la Cierva del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'innovació 2013-2016, que s'obrirà pròximament. La candidatura s'integraria en el marc del projecte del Pla Estatal de recerca denominat ALTERACLIM, que desenvolupa la Fundació CEAM i el IMEM-Dep.Ecologia (Univ. d'Alacant), sota la direcció dels doctors Alberto Vilagrosa i Juan Bellot. 

En el cas de concessió de l'ajuda, la prestació del treball es realitzarà dins del grup forestal del CEAM situat en la Universitat d'Alacant, a Sant Vicent del Raspeig. 

Més detalls sobre el perfil en:


Setembre de 2016

El CEAM organitza el workshop "14TH WORKSHOP ON URBAN AND REGIONAL AIR QUALITY". 
    5 i 6 d'octubre de 2016. Hotel Rey Don Jaime (Valencia)

Els pròxims dies 5 i 6 d'octubre, es van a realitzar unes  jornades dins de la sèrie “14th Workshop on Urban and Regional Air Quality”, en l'hotel Rei El senyor Jaume (València),  organitzat pel grup de Química Atmosfèrica (EUPHORE) de la Fundació CEAM, coincidint amb el 25 aniversari del CEAM i el 20 aniversari de la finalització de la construcció de les cambres EUPHORE, i en el marc  dels  projectes europeus LIFE PHOTOCITYTEX i Eurochamp2020 del programa H2020.

És un workshop en el que participaran investigadors i entitats, per invitació personal, dins de l'àmbit de la química atmosfèrica (incloent cambres de simulació) i  de la  qualitat d'aire urbà i regional, així com del desenrotllament d'instrumentació per a mesures de compostos en aire. En el mateix participaran investigadors de 18 institucions europees  (veure programa adjunt ). L'esdeveniment conclourà amb una visita guiada a les instal·lacions EUPHORE.

ANUNCI

PROGRAMA


El CEAM participa en l'organització i desenrotllament del Primer Curs d'Especialització en Qualitat Ambiental en Interiors.

       El CEAM, junt amb l'Associació Valenciana d'Empreses de Qualitat Ambiental d'Interiors (AVEMCAI), participa en l'organització i desenrotllament del Primer Curs d'Especialització en Qualitat Ambiental en Interiors. El curs s'impartirà en la instal·lacions de FEMEVAL (València), entre els dies 26 de Setembre i 5 d'Octubre de 2016.

   http://www.avemcai.com/servicios-formacion/


Juliol de 2016

El CEAM ha realitzat els informes urgents de l'impacte dels incendis forestals de Bolbaite i Carcaixent per a la CONSELLERIA d'AGRICULTURA¸ MEDI AMBIENT, CANVI CLIMÀTIC I DESENVOLUPAMENT RURAL.

       Informe incendi Bolbaite

   Informe incendi Carcaixent

       Vídeo amb imatges de l'incendi de Carcaixent


Juny de 2016

Acto de Conmemoració del 25 Aniversari del CEAM - 9 de juny de 2016


Maig de 2016

Participació del CEAM en "I Foro Internacional Bosques Urbanos (Urban Forestry) en ciudades mediterráneas: Innovación, monitorización, participación social y cooperación"

 


CEAM co-organitza "Joint Congress of the 6th International Conference on Meteorology and Climatology of the Mediterranean (MetMed) & Meteorological challenges 5 (MI5)

El Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) presideix i organitza conjuntament amb la Societat Meteorològica Croata, el Servei Meteorològic i Hidrològic Croat, la UNiversitat de Les Illes Balears, la Universitat de Zagreb i la revista Tethys-Revista de Meteorologia i climatologia del Mediterrani; el Congrés Conjunt de la 6ena Conferència Internacional de Meteorologia i Climatologia de la Mediterrània (MetMed - http://www.metmed.eu) i la 5ena Conferència Internacional científic-professional sobre Reptes Meteorològics (MI5 - http://www.meteohmd.hr/en/).

Este congrès que uneix les dues conferències tindrà lloc entre els dies 20 i 22 de febrer de 2017 a Zagreb (Croacia); i la recepció de comunicacions científiquesa presentar permaneixerà oberta des de'l 23 de maig fins el 19 de setembre de 2016.

Tota la informació al voltant este event està disponible a www.metmed.eu i, cas de voler estar informat de les darreres novetats relatives al congrés, es poden seguir les activitats del comité organitzador a través del compte de twitter  @MetMed_

FIRST CALL FOR PAPERS

 


Abril de 2016

VI Col.loqui de primavera sobre Ecofisiología Forestal. Biar (Alacant), 27-29 Abril 2016

El CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani) i el Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, ha organitzat conjuntament el VI Col·loqui de primavera sobre Ecofisiologia Forestal els dies 27 a 29 d'Abril.

 


Workshop Proyecto Europeo Photocitytex
"Las smart cities al servicio de la ciudadanía: mejora de la calidad del aire"

Tendrá lugar el próximo 8 de abril de 2016, en el Centro Cultural el Casino de Quart de Poblet.  (enlace)

Programa: 

 


Finalització del projecte del Pla Nacional SURVIVE (CGL 2011-30531-C02-02) que s'ha desenrotllat analitzant l'impacte de la sequera en diverses espècies i comunitats de pinedes a la Comunitat Valenciana

Projecte del Pla Nacional SURVIVE “Vulnerabilitat dels boscos de pi blanc i de les espècies coexistents en un context de canvi climàtic: Efectes sobre el balanç hídric, supervivència de les espècies i la resiliència de la comunitat”. (CGL 2011-30531-C02-02).

http://www.ceam.es/survive/SURVIVE.htm 


Febrer de 2016

Participació del Dr. Ramón Vallejo, junt amb el Dr. Joan Grimalt, en la conferència: "El cambio climático", dins del cicle organitzat per la Fundació Juan March "La cuestión Palpitante"

Organitza: Fundación Juan March

Cicle: La cuestión palpitante

Conferència: El cambio climático

29 febrer 2016

Format de debat en què, una vegada al mes, els dilluns a les 19:30 hores, destacats especialistes analitzen temes rellevants de la realitat social, amb els periodistes Antonio San José e Íñigo Alfonso.

L'actual concentració de CO2 y d'altres gasos en l'atmosfera amb el seu efecte d'hivernacle, el desgel, la pujada del nivell del mar, els efectes del calfament atmosfèric en boscos, la relació entre el consum d'energia i els problemes mediambientals i otras modificacions que està patint el clima del planeta són alguns dels temes que abordaran els científics Joan Grimalt Ramón Vallejo. Audio de la conferencia 


Decembre de 2015

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s'ha reunit amb els investigadors guanyadors del Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontseré que atorga l'Associació Catalana de Meteorologia

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s'ha reunit amb els investigadors del Centre de Estudis Mediambientals de la Mediterrània (CEAM) Mª José Estrela, José Antonio Valiente i Francisco Pastor guanyadors del Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontseré que atorga l'Associació Catalana de Meteorologia.

El President ha felicitat als investigadors per la qualitat del seu treball i el reconeixement obtingut i ha coincidit amb els investigadors en la necessitat de reforçar la activitat i el valor pràctic del CEAM i a establir llaços de col·laboració amb el parlament valencià i la Conselleria de Medi Ambient.

El premi que han rebut els investigadors valencians ha estat per la seua recerca desenvolupada des del CEAM sobre l’evolució de les pluges torrencials al territori valencià. La importància de l’estudi rau en les millores significatives en la previsió d’episodi meteorològics extrems, que cada volta seran més freqüents, segons el Panell Internacional d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides.


Novembre de 2015

El Director Honorífico, Dr. Millán Millán, ha sido editor del monográfico sobre  Agua y Suelo publicado por la Comisión Europea este mes de Noviembre

Este monográfico, dedicado al Agua y Suelo, con motivo del Año Internacional del Suelo, consta de 10 artículos seleccionados por el Dr. Millán de entre más de 90 presentados. Estos trabajos son el resultado de proyectos de investigación financiados por la Comisión Europea.

Además de ser editor de este monográfico, el Dr. Millán también fue invitado a contribuir con un articulo sobre la perspectiva europea del problema de los cambios de los usos del suelo y su implicación en el ciclo hidrológico en Europa.

Para mayor información sobre este trabajo, pulse aquí

Visita de la consellera de Agricultura, Medio Ambiente, Cambio Climático y Desarrollo Rural, Dª Elena Cebrián, a las instalaciones de la Fundación

Cebrián: 'Debemos sentirnos orgullosos del trabajo realizado por el CEAM'.

  • - Con una reducción del 75% de personal desde 2009, el Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo se mantiene como referente europeo en su ámbito

  • - La consellera destaca los beneficios que produce a la sociedad valenciana su investigación forestal, en meteorología, contaminación y ciclo del carbono


Octubre de 2015

Els nivells d'ozó a Pequín reduïxen la producció de fesols fins a un 50%

Investigadors del CEAM han participat junt amb el Research Center for Eco-Environmental Sciences (Chinese Academy of Sciences) en un estudi sobre els impactes de la contaminació per ozó sobre els cultius en l'àrea de Pequín

Yuan, X., Calatayud, V., Jiang, L., Manning, W. J., Hayes, F., Tian, Y., and Feng, Z., 2015. Assessing the effects of ambient ozone in China on snap bean genotypes by using ethylenediurea (EDU). Environmental Pollution, 205: 199-208  http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2015.05.043

Premi Internacional de Meteorologia Eduard Fontserè a un treball realitzat per investigadors del CEAM

Treball Treball sobre la influència de la temperatura del mar en les pluges torrencials en la Comunitat Valenciana, que ha sigut premiat en la modalitat internacional dels premis Fontseré 2015 http://acam.cat/RPremisEF2015

Pastor, F., Valiente, J. A., and Estrela, M. J., 2015. Sea surface temperature and torrential rains in the Valencia region: modelling the role of recharge areas. Natural Hazards and Earth System Sciences, 15: 1677-1693. 

"Aquest treball s’ha escollit valorant la qualitat del treball de modelització de les pluges torrencials en la regió de València i  en especial de l’efecte de la temperatura del mar i de les àrees de recàrrega d'humitat, destacant la seva possible aplicació en altres àrees de la  Mediterrània Occidental"

SAMARUC DIGITAL: "Els mega-incendis i el territori valencià"

Informe final de la campanya de vigilància de temperatures extremes en la Comunitat Valenciana - Estiu 2015

El passat 21 de setembre es va donar per finalitzada la campanya vigilància de temperatures extremes a la Comunitat Valenciana per a l’estiu de 2015.  Esta campanya s’ha dut a terme en coordinació amb la Conselleria de Sanitat i ha sigut finançada per la  Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana. 

A l’acabe de la campanya s’ha elaborat un informe final de validació del sistema que confirma els satisfactoris resultats obtinguts en campanyes anteriors. 


Setembre de 2015

Capacitat d’acumular combustible mort i la inflamabilitat de la vegetació en la Conca Mediterrània: una anàlisi entre diferents estats evolutius i estratègies de regeneració rere incendi

Baeza, M. J. and Santana, V. M., 2015. Biological significance of dead biomass retention trait in Mediterranean Basin species: an analysis between different successional niches and regeneration strategies as functional groups. Plant Biology1-7.

(link: http://dx.doi.org/10.1111/plb.12369 )

La propagació d’un incendi està condicionada, en gran manera, per les condicions atmosfèriques i les característiques estructurals de la vegetació. En este sentit, la distribució de la biomassa (el combustible per a l’incendi) és un factor clau que determina importants característiques de la propagació de l’incendi.  

Nova publicació: Sea surface temperature and torrential rains in the Valencia region: modelling the role of recharge areas

Pastor,F., Valiente,J.A., and Estrela,M.J. (2015) Nat. Hazards Earth Syst. Sci., 15, 1677-1693,

(link:  http://dx.doi.org/10.5194/nhess-15-1677-2015 )

Este article estudia la influència de la temperatura del mar en diferents zones del Mediterrani sobre les pluges torrencials en la Comunitat Valenciana. Per a este estudi es van realitzar diferents simulacions numèriques a fi d’avaluar aquelles zones del Mediterrani occidental que contribuïen en major grau, a través d’intercanvis d’energia i vapor d’aigua entre el mar i l’atmosfera, als episodis de pluges torrencials en la nostra regió.  

Nova publicació: Hardwood seedling establishment below Aleppo pine depends on thinning intensity in two Mediterranean sites

Gavinet, J., Vilagrosa, A., Chirino, E., Granados, M. E., Vallejo, V. R., & Prévosto, B. (2015). Annals of Forest Science, 1-10. 

(link:  http://rd.springer.com/article/10.1007/s13595-015-0495-4 )

En esta nova publicació s’analitza la densitat òptima de pineda que permetria la introducció  d’espècies rebrotadoras, considerant la competència per l’aigua i la llum com a factors limitantes per al desenrotllament de les espècies introduïdes. L’estudi es va realitzar en la zona de L’Afona (Ayora, València) on es van introduir sis espècies rebrotadoras, tant arbòries com arbustives, i es van seguir les plantacions durant un període de tres anys.


Juny de 2015

"Participació del CEAM en el projecte VULCRES amb assessorament en ecofisiología i experiments en viver"

El projecte VULCRES "Vulnerabilidad al Cambio Climático de Especies Vegetales Nativas en un Gradiente Climático entre las Provincias de Chimborazo y Tungurahua. (I) Respuesta a Eventos de Sequía Extrema" és un projecte d’investigació desenrotllat en el marc del Projecte Prometeu (SENESCYT) i finançat amb els fons POA de la Facultat de Recursos Natutales i amb els fons d’excel·lència de l’Escola Superior Politècnica de Chimborazo (ESPOCH) a Equador.

https://sites.google.com/site/proyectoprometeovulcres/home

El Programa d’Investigació Forestal del CEAM, junt amb el Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, col·labora amb el Grup Multidisciplinari de l’Escola d’Enginyeria Forestal (Facultat de Recursos Naturals) de Chimborazo (Equador) amb l’objecte d’avaluar la vulnerabilitat al canvi climàtic (esdeveniments de sequera extrema), d’espècies vegetals natives d’interés econòmic, o en règim de protecció especial durant les etapes primerenques de desenrotllament.


Maig de 2015

Tècnics del Ministeri d’Agricultura de l’Autoritat Palestina i Cisjordània visiten el CEAM"

Un grup de tècnics del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de l’Autoritat Palestina i Cisjordània visitaran demà dijous 28, a les 10:30 hores, el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). 

Els tècnics tindran l’oportunitat de conéixer els programes d’investigació que es desenrotllen en el CEAM, alhora que participaran en una xarrada impartida per Millán Millán, director honorari de la Fundació CEAM sobre el canvi climàtic i la sequera en el Mediterrani. Interaccions atmosfera-mar-terra. 

Esta visita, organitzada pel Centre d’Estudis Rural i d’Agricultura Internacional (CERAI) i l’Agència Alemanya per a la Cooperació Internacional-GIZ durant els dies 24 al 30 de maig, es realitza en la Comunitat per les condicions agroecológicas semblants a les de les terres altes de Cisjordània.


Març de 2015

"Estudis pioners en el fotoreactor europeu EUPHORE sobre processos químics atmosfèrics que fan llum sobre l’oxidació de SO2, un dels principals causants de generació d’aerosols i la pluja àcida"

Part dels resultats s’han publicat en les prestigioses revistes Atmospheric Chemistry, i Physical Chemistry Chemical Physics (sent ambdós de les de major índex d’impacte dins de les seues àrees)

·         Newland, M. J., Rickard, A. R., Alam, M. S., Vereecken, L., Muñoz, A., Ródenas, M., and Bloss, W. J., 2015. Kinetics of stabilised Criegee intermediates derived from alkene ozonolysis: reactions with SO2, H2O and decomposition under boundary layer conditions. Physical Chemistry Chemical Physics, 17: 4076-4088. http://dx.doi.org/10.1039/C4CP04186K

·         Newland, M. J., Rickard, Vereecken, L., Muñoz, A., Ródenas, M., and Bloss, W. J., 2015. Atmospheric isoprene ozonolysis: impacts of stabilized Criegee intermediate reactions with SO2, H2O and dimethyl sulfide. Atmos. Chem. Phys. Discuss., 15, 8839–8881. http://www.atmos-chem-phys-discuss.net/15/8839/2015/acpd-15-8839-2015.pdf


Febrer de 2015

Ferramentes Web i Xarxes Socials de caràcter professional i científic en la Xarxa CONSOLIDER GRACCIE

El CEAM participa, junt amb el CSIC (en qualitat de Coordinador), la Universitat de Barcelona, la Universitat de Salamanca i la Universitat de Cantàbria, en la Xarxa d’excel·lència "Ferramentes Web i Xarxes Socials de caràcter professional i científic en la Xarxa CONSOLIDER GRACCIE" sobre el Canvi Climàtic en la Península Ibèrica i les seues àrees limítrofs. Esta xarxa compta amb una subvenció de dos anys del Ministeri Economia i Competitivitat, en el marc del Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d’Excel·lència.


Gener de 2015

Lectura de la tesis de David Corell "Estudio estadístico de la potencialidad de uso del agua de niebla como recurso hídrico en el litoral mediterráneo de la Península Ibérica"

Esta tesis se ha realizado en el marco de varios proyectos desarrollados por la Fundación CEAM sobre la potencialidad del agua de niebla como recurso hídrico.


Anteriors


 

© Fundación de la Comunitat Valenciana Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo - CEAM

Parque Tecnológico C/ Charles R. Darwin, 14 46980 - PATERNA - VALENCIA - ESPAÑA

www.ceam.es TEL.: +34 609 644 051 info@ceam.es